Lviv, Oekraïne - 7 maart 2022: Oekraïense vluchtelingen op station Lviv wachten op trein naar Europa

Wat kan je doen voor een rouwende vluchteling?

Wat kan je doen voor mensen die dierbaren zijn verloren in de oorlog? Wat kan je doen voor mensen die geen kans hebben gehad om afscheid te nemen? Het is een vraag die voor veel mensen relevant is, nu er weer een stroom vluchtelingen ons land binnenkomt. Al die mensen worden ook nu weer opgevangen door ongelofelijk veel liefdevolle mensen.

Vluchtelingen worden begeleidt door de politie bij het Oezjhorod-Vysne Nemecke checkpoint aan de grens tussen Oekraïne en Slowakije, regio Zakarpattia, West-Oekraïne. Foto van 22 februari 2022

Wat kan je doen?

‘k Stelde de vraag aan Andrea Walraven wat je nu kan doen voor deze vluchtelingen. Waar doe je goed aan? Andrea verleent psychosociale zorg in extreme crisissituaties en adviseert overheden en organisaties rondom rampen of ernstige gebeurtenissen.

Belangrijk is om hen snel met heel veel rust en structuur op te vangen’, zo reageerde ze. ‘Zo kan je bij de meeste mensen voorkomen dat ze getraumatiseerd raken. De rust is een belangrijke voorwaarde om aan verwerking te beginnen… Mensen hebben iets extreem meegemaakt en de reactie die ze ervaren is vaak heel heftig. Het is goed om te onderstrepen dat ze niet ziek zijn. Als mensen begrijpen waar die reacties vandaan komen, kunnen ze er ook beter mee omgaan. De meeste mensen vinden zelf weer een nieuw evenwicht. Hoe ze dat nieuwe evenwicht vinden, dat is voor iedereen anders. Je geeft door rust en structuur de ruimte om hun evenwicht te hervinden.

Praktische hulp heeft nu prioriteit

Een aantal andere crisisspecialisten schreven afgelopen weekend een bijdragen in het FD en geven daarin advies wat je het beste kan doen voor vluchtelingen.

Eerdere oorlogen en rampen leren dat in deze fase praktische hulp en steun absolute prioriteit heeft. Andere zorg komt later. Het doel is nu om de stress zoveel mogelijk te verminderen of op z’n minst wat dragelijker maken. Zo kan een vluchteling mentaal wat orde krijgen in de wanorde van de oorlog, om met de nieuwe omstandigheden om te kunnen gaan.‘ (Lees het hele artikel Praktische hulp aan vluchteling heeft nu prioriteit).

Een bedding voor rouw bieden

Uit zowel de reactie van Andrea als het artikel uit het FD haal je de rode lijn: rust en stabiliteit zijn de belangrijke woorden. Een omgeving bieden waar het veilig is.

In ons boek ‘Van missen krijg je het koud’ noemen we het ‘een bedding voor rouw’. Het is een dragende omgeving die je nodig hebt. Het is de letterlijke of figuurlijke arm om je schouder.

Van missen krijg je het koud; en wat rouw nog meer met je lijf doetEen arm om je schouder kan je het vertrouwen geven dat je even kunt loslaten. Het is een moment waarop je het niet alleen hoeft te doen, waarop je niet sterk hoeft te zijn. Die letterlijke of figuurlijke arm om de schouder geeft je het gevoel van veiligheid dat je nodig hebt om te kunnen ontspannen. In die ontspanning kun je beter ontdekken wat er daadwerkelijk allemaal in je omgaat. Noem het een bedding of inbedding van rouw.
(Uit “Van missen krijg je het koud’, Hoofdstuk 11 “Wat onze tranen ons vertellen”)

Volgen, niet forceren

Keer op keer zie je mensen hun verhaal op televisie vertellen. Over wat ze hebben meegemaakt, welke verschrikkingen ze hebben moeten ontvluchten. Het kan de reden zijn dat je misschien ook wilt praten met de mensen die bij jou op je pad zijn gekomen. Je stelt zomaar vragen over hoe ze hun dierbaren zijn verloren, wat er precies is gebeurd, hoe ze het gemis ervaren.

De vraag die je jezelf mag stellen: is het helpend voor hen of is het helpend voor jezelf? Volg hier de rouwende. Als rust en stabiliteit wordt geboden, dan zal er op een goed moment tijd zijn om over het verdriet te praten.

Het gaat niet om jou

Het is goed om jezelf steeds te herinneren: het gaat niet om jou als omstander. Het gaat om de ander. Het gaat om de rouwende en laat hij of zij maar het tempo bepalen.

Biedt daar waar je kan een stabiele situatie waar mensen die voor de oorlog zijn gevlucht kunnen zijn. Ze hebben een rugzak vol onzekerheid, verdriet, rouw en chaos die pas uitgepakt kan worden als ze een bedding hebben gevonden.

Wouter van der Toorn
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)