Schrijvend door Rouw

Unieke gids voor een schrijvende reis door rouw

Wat gaat er gebeuren als we drie maanden samen optrekken en je een aantal keer per week 20 minuten de tijd neemt om te schrijven over het verlies dat je hebt meegemaakt en tijd te nemen voor schrijven bij rouw die je doormaakt?

Schrijvend door Rouw is als een persoonlijke gids die een periode met je optrekt in een schrijvende reis door de wereld van rouw en verlies. Deze duurt 3 maanden waarbij je een aantal keer per week uitleg en persoonlijke schrijfopdrachten ontvangt die je helpen om verdriet een plek te geven.

Misschien ben je wel gestopt om te praten over het verlies van een dierbare. Misschien ben je het verdriet maar voor jezelf gaan houden, om een ander maar niet tot last te zijn. Maar het verdriet heeft een uitweg nodig. Wat er in je zit, moet eruit komen. Het moet gezegd worden. Of opgeschreven.

Dit zeggen deelnemers

"Sinds ik besloten heb om mee te doen, voel ik me veel minder bedrukt: alsof ik weer zie welke weg ik verder kan gaan lopen."

"De structuur van dit programma is echt goed. Maar tegelijk is het voor mij ook lastig. ‘k Ben een chaoot en vergeet het. Als de mail weer komt, dan moet ik weer. Dus het helpt me ook wel weer met een beetje orde in de chaos."

"Het schrijven gaat best goed. De opdrachten doen pijn maar zijn tegelijkertijd fijn."

"Het is echt heel fijn dat jullie zo bereikbaar zijn voor de deelnemers. Dat helpt enorm."

Wil je ervaren hoe een schrijfopdracht werkt? Vraag een proefles met een schrijfopdracht aan. Klik op de knop hieronder.

Wouter van der Toorn

Het is bijzonder hoe ons geheugen werkt. De ene herinnering weet je maar moeilijk terug te halen terwijl een ander stukje je levendig voor ogen staat.

Zodra ik begin te schrijven over die ene dag dat m’n zusje begraven werd, gaat het altijd over de sneeuw van die dag. Tijdens de uitvaartdienst viel wel vijftien centimeter sneeuw. Het was als een symbolische witte deken over een gitzwarte week...

Schrijven bij rouw

Als je schrijft, gaan er allerlei deuren en ramen in je herinneringen open. Het belangrijkste is om gewoon te beginnen. Je begint bij die ene herinnering en voor je het weet loop je zo door een deur naar een volgende herinnering waarvan je niet meer wist dat deze er ook was. Als je schrijft, begin bij die ene herinnering die je als het ware kan vastpakken. En al schrijvende ga je op weg door je herinneringen.

Wouter van der Toorn

Even voorstellen

Sandra Jongeneelen

Hallo, ik ben Sandra Jongeneelen, een van de eigenaren van Bright Elephant, en ik wil je wat achtergrond geven bij het 'Schrijvend door Rouw' programma.

In een tijd waarin we veel teksten verwerken in korte app’jes, digitaal, op een toetsenbord, ergens in een smartphone of via een ander schermpje, daar is het soms weer vreemd om pen en papier te pakken. Maar in een tijd van rouw, als emoties je overvallen of je probeert je gedachten te ordenen, daar blijken pen en papier bijzonder nuttig. Zo is ook mijn eigen ervaring na het overlijden van mijn partner.

Wat levert schrijven bij rouw op?

Creëer rust en meer orde in je hoofd

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het gezond is

Ontdek zelf wat er in je omgaat

Hervinden van herinneringen die dieper zijn verborgen

Je geliefde is in herinneringen het meest nabij

De online gids 'Schrijvend door Rouw' is ontwikkeld om jou 30 of 90 dagen mee op reis te nemen als een gids in het land van rouw en gemis. Je ontvangt korte inzichten over rouwen en herinneren. Daarnaast krijg je bijzondere schrijfopdrachten waar je ongeveer 20 minuten mee aan de slag kunt gaan.

Sandra Jongeneelen (handgeschreven)
Brief-schrijven-met-Kerst

Waarom zou ik meedoen?

Iemand zei: 'Ik schrijf altijd dingen op, in mijn dagboek. Als ik iets heb meegemaakt, of als ik ergens over pieker. Als ik het niet opschrijf, weet ik niet wat ik denk.' Precies daarom is zo'n schrijfgids met 30 persoonlijke opdrachten die je meeneemt op een reis door je rouw zo behulpzaam. Het helpt je ontdekken wat er in je leeft.

Veel mensen in rouw merken dat ze het lastig vinden om structuur te krijgen. Daarom helpt zo'n programma met de nodige structuur, die je soms zelf maar moeilijk kunt vinden. Iedere dag ontvang je een herinnering in de mail en een concrete opdracht waar je mee aan de slag kunt gaan.

Kom je er niet uit, dan kan je altijd doorpraten met de cursusleider. Of als je schrijft en onzeker bent 'of je het wel goed doet' (spoiler alert: je doet het altijd goed) dan mag je het altijd in vertrouwen delen.

Wat zeggen deelnemers?

"Dit programma brengt zoveel meer licht op die plekken waar ik me nog in het duister voelde rondtasten of waarvan ik me niet eens realiseerde dat het er nog was."

"Deelname aan het programma ‘Schrijvend door Rouw’ heeft mijn gedachten geordend. Ik ben al schrijvend tot inzichten gekomen die anders waarschijnlijk niet zou hebben gehad."

Waarom een schrijfgids bij rouw?

Dit is een gebalanceerd programma voor schrijven bij rouw. Je krijg niet in één keer een grote opdracht op je bord. Maar de gids helpt je met behapbare stukken informatie en opdrachten zodat je de kans hebt om er ook daadwerkelijk doorheen te gaan.

Naast de schrijfopdrachten ontvang je ook achtergrond informatie en behulpzame voorbeelden. Daarmee kan je eenvoudig zelf aan de slag.

De gids is gepersonaliseerd en je kunt ook persoonlijk contact hebben met je reisgids voor als je ergens vastloopt of de behoefte hebt om door te praten.

Het heeft de voorkeur om met pen en papier te werken, maar het is niet noodzakelijk. Werk je liever in je telefoon of op een computer, ook daar zijn de opdrachten geschikt voor.

De gids is voor jou persoonlijk. Je hebt tijdens de cursus persoonlijk contact via email, Whatsapp of telefoon met de cursusleider. Dit is een veilige plek om te delen wat je bezighoudt. Deze persoonlijke begeleiding is optioneel.

Deze gids is ZEKER voor jou:

  • Als je actief aan het werk wil met rouw.
  • Als je meer grip wilt krijgen op gedachten en herinneringen.
  • Als je bereid bent om geconfronteerd te worden met de pijnlijke kant van rouw en je herinneringen.
  • Als je het gevoel hebt: dat had ik al veel eerder moeten doen.
  • Als je dagelijks zo'n 20 minuten wilt vrijmaken om aan de slag te gaan met schrijven bij rouw.

Deze gids is NIET voor jou:

  • Als je verwacht dat deze gids een soort magische oplossing is voor je.
  • Als je niet wilt worden geconfronteerd met de pijn van rouw.
  • Als je geen 20 minuten per dag wilt vrijmaken om hieraan te werken.
  • Als je niet aan de slag wilt gaan met de opdrachten die je worden gegeven in het programma.

'Maar ik ben geen schrijver'

Misschien ben je zelf niet zo'n schrijver en vraag je je af of zo'n schrijfprogramma wel iets voor je is. Ja, ook voor jou als niet-schrijver is zo'n programma iets. Dit programma is immers niet bedoeld voor (groot of klein) publiek. Dus er wordt niet gelet op grammatica, op lopende zinnen, schrijffouten. Het gaat om het proces van het schrijvend door de rouw heen gaan. En dat is zeker ook voor mensen die zichzelf geen schrijver noemen.

Lakzegel-notaris

Werkt het echt?

Ieder mens is anders, dus wat deze schrijfgids je zal brengen, dat is per persoon anders. Het is echter niet zomaar uit de lucht gegrepen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat schrijven een positieve bijdrage heeft aan het algehele welbevinden, dat mensen eerder genezen na een medische ingreep, dat mensen beter slapen en dat de stress-levels afnemen.

Hoe jij je als deelnemer aan deze schrijfreis door rouw inzet, dat is natuurlijk ook van belang. Daarom vragen we ook een committent van je om deel te nemen.

Een groot voordeel van dit programma is dat je eraan kunt deelnemen in de veiligheid van je eigen huis en je eigen wereld. Misschien juist daar waar je het gemis het meeste ervaart. Dat kan bijzonder helpend zijn in hoe je deze reis gaat meemaken.

Dit zijn de thema's die je krijgt

Deel 1

  1. Waarom schrijven bij rouw?
  2. Wie mis jij?
  3. Wat is rouw?
  4. Expressief schrijven.
  5. Omarmen van het gemis.
  6. Pen en papier.
  7. Therapeutisch schrijven.
  8. Wat doet schrijven met je hoofd?
  9. Mensen die je niet begrijpen.
  10. Wat zou je dierbare willen?

Deel 2

  1. Herinneringen levend houden.
  2. De magie van taal.
  3. Gemis is het alledaagse.
  4. Hier en nu.
  5. Een brief van je dierbare.
  6. Minder is meer.
  7. Grip op je gedachten.
  8. De niet verzonden brief.
  9. Vernietig dit als je het hebt gelezen.
  10. Een liedje zegt soms meer.

Deel 3

  1. De zin van het leven.
  2. De dag afsluiten.
  3. Waar maak je je zorgen om?
  4. Dit had ik graag gedaan.
  5. Dankbaarheid.
  6. Laatste wensen.
  7. Schrijf je rauw.
  8. Kijken naar de toekomst.
  9. Wat laat je na?
  10. En nu verder.

NB: er zitten ook regelmatig rustdagen in het programma waarop je geen opdracht krijgt. Dat heeft je ook de lucht om een opdracht te doen als je er niet aan bent toegekomen.

De kosten voor dit gepersonaliseerde programma van drie maanden
zijn €55,- per maand.